miércoles, mayo 14, 2008

La comida y los precios desde el ojo del Ludwig von Mises institute

Aquí la historia

¿Hay escasez de comida en el mundo?

¿Están subiendo los precios debido a una oferta insuficiente?

¿Qué se puede hacer al respecto (es decir para que disminuya el hambre)?

¿Cómo es posible que el hambre se expanda?

¿Podría ocurrir (¿y por qué?) HOY una catástrofe de tales dimensiones?

¿Se puede imaginar usted un final de su existencia peor que el hambre?

¿Y qué enseñanzas tendríamos que sacar de una hambruna que por fin nos alcanzara, más allá de las pantallas de la TV?

Extracto:

"First, the underlying cause of any shortage is the lack of a free market, since genuine shortages cannot appear in a free market. Instead, while prices of goods would likely rise at the onset of reduced supplies, the goods in question would always be available at some price — and the higher the price, the more the supply would increase to meet demand, which would then of course reduce the price. If we had free world markets, food would be exported from some countries, such as the United States and Europe, where food is plentiful, to countries where it is needed. This is because it would be profitable to ship goods to needy areas like Africa, where shortages were making prices rise..."

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